U bevindt zich hier : EHBO-info > zoeken op thema > EHBO bij kinderen > stuipen

Stuipen

Inleiding

Sommige kinderen krijgen bij hoge koorts last van stuipen. Dit lijkt op een epileptische aanval. Deze stuipen worden veroorzaakt door een plotselinge storing in de elektrische functie van de hersenen.

Ongeveer vier procent van alle kinderen heeft tenminste één keer last van stuipen tijdens een koortsaanval. Als je kind eenmaal stuipen heeft gehad tijdens een koortsaanval, bestaat de kans dat dit zich de volgende keer herhaalt. De kans daarop is het grootst op de leeftijd van 12 tot 24 maanden. Wanneer er koortsstuipen of epilepsie in de familie zitten, is de kans op herhaling nog groter.

 

Kenmerken

 

EHBO

 

Wat kunnen de gevolgen van stuipen zijn?

Hoewel de meeste ouders vreselijk schrikken wanneer hun kind last heeft van stuipen, wijzen stuipen lang niet altijd op gevaar. Alleen bij kinderen jonger dan zes maanden zijn koortsstuipen bijna nooit onschuldig. Wanneer een kind dat ouder is dan zes maanden stuipen krijgt tijdens een koortsaanval, is dit in de meeste gevallen geen aanwijzing voor een ernstige ziekte.

Slechts bij één tot vier procent van de kinderen met koortsstuipen wordt uiteindelijk hersenvliesontsteking (meningitis) vastgesteld, die wél gevaarlijk is. Naast een hoge koorts en stuipen vertoont het kind in die gevallen meestal nog een aantal andere verschijnselen: een stijve nek, een opgezette fontanel, overgevoeligheid voor licht, overgeven, paarsrode vlekjes op de huid (door kleine bloedinkjes). Als een kind deze verschijnselen vertoont, moet onmiddellijk een arts gealarmeerd worden.

 

Medicijnen: altijd eerst overleggen met je huisarts

Er is een grote hoeveelheid koortswerende middelen op de markt die vaak zonder recept verkrijgbaar zijn. Toch is het altijd verstandig, zeker bij jonge kinderen, om niet zomaar zelf te gaan dokteren. In plaats daarvan kun je beter bij je huisarts informeren of deze middelen wel geschikt zijn. Dat geldt ook wanneer je zwanger bent. Jonge kinderen mogen nooit een pijnstiller krijgen die acetylsalicylzuur bevat; dit zuur zit onder meer in Aspirine,Aspro en Ascal. Bij jonge kinderen kan dit zuur namelijk lijden tot een ernstige aandoening die kan resulteren in een coma.

 

© Het Vlaamse Kruis vzw